czwartek, 21 maja 2015

Pasztet jaglano warzywny


Zachęcam Was do zrobienia kolejnego bezmięsnego pasztetu. Podstawą tego przepisu, oprócz soczewicy - tym razem czerwonej, jest bardzo zdrowa kasza jaglana. Kasza jaglana ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Mało skrobii, a dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dzięki dużej zawartości witaminy E i krzemionki ma świetny wpływ na włosy i paznokcie, a także wpływa na pamięć i koncentrację, więc naprawdę warto po nią sięgać.
A wracając do pasztetu zapewniam, że będzie Wam smakował, bo oprócz kaszy jaglanej dodałam do niego jeszcze wspomnianą już soczewicę oraz mały miks warzyw. Można go jeść na zimno w wersji np. kanapkowej,ale dobry jest również na ciepło.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

PASZTET JAGLANO - WARZYWNY

Składniki:

1 mały por
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka kaszy jaglanej
1 marchew
1 pietruszka
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka masła
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach, aż zmiękną. Następnie studzimy. 

Pora kroimy w talarki i obsmażamy na patelni z 1 ząbkiem czosnku. Studzimy. 

Ugotowaną soczewicę miksujemy blenderem z zeszklonym na patelni porem. Do zmiksowanego pora i soczewicy dodajemy kaszę jaglaną. 

Do miski ze zmiksowaną masą dodajemy też startą na tarce marchew oraz pietruszkę. Wbijamy żółtka oraz dodajemy starty świeży imbir, a także sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki.
 
Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką.
Przekładamy wszystko do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut 






zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pasztet z kaszą nie mógłby się nie udać! pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potwierdzam :) jest pyszny i łatwy do zrobienia, polecam

      Usuń