Zachęcam Was do zrobienia kolejnego bezmięsnego pasztetu. Podstawą tego przepisu, oprócz soczewicy - tym razem czerwonej, jest bardzo zdrowa kasza jaglana. Kasza jaglana ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Mało skrobii, a dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dzięki dużej zawartości witaminy E i krzemionki ma świetny wpływ na włosy i paznokcie, a także wpływa na pamięć i koncentrację, więc naprawdę warto po nią sięgać.
A wracając do pasztetu zapewniam, że będzie Wam smakował, bo oprócz kaszy jaglanej dodałam do niego jeszcze wspomnianą już soczewicę oraz mały miks warzyw. Można go jeść na zimno w wersji np. kanapkowej,ale dobry jest również na ciepło.
PASZTET JAGLANO - WARZYWNY
1 mały por
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka kaszy jaglanej
1 marchew
1 pietruszka
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka masła
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach, aż zmiękną. Następnie studzimy.
Pora kroimy w talarki i obsmażamy na patelni z 1 ząbkiem czosnku. Studzimy.
Ugotowaną soczewicę miksujemy blenderem z zeszklonym na patelni porem. Do zmiksowanego pora i soczewicy dodajemy kaszę jaglaną.
Do miski ze zmiksowaną masą dodajemy też startą na tarce marchew oraz pietruszkę. Wbijamy żółtka oraz dodajemy starty świeży imbir, a także sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki.
Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną
pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką.
Przekładamy wszystko do formy
wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)
OdpowiedzUsuńpasztet z kaszą nie mógłby się nie udać! pycha!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :) jest pyszny i łatwy do zrobienia, polecam
Usuńświetny pasztet!
OdpowiedzUsuń