Warto czasem odpocząć od mięsa i zjeść coś lżejszego,ale też pożywnego.
Zwykle
dla zdrowia zaleca się wprowadzenie do codziennego menu większej ilości
warzy co z przyjemnością czynię. Inspiracją do zrobienia poniższego dania była wegetariańska Jadłonomia. Przejście na wegetarianizm mi nie
grozi, ale jeśli chodzi o to jedno danie zdecydowanie polecam wersję
warzywną. Chodzi o pasztet. Przyznam, że kiedy pierwszy raz spotkałam się
z taka wersją pasztetu moje zdziwienie było ogromne. Nie spodziewałam
się, że aż tak będzie mi smakował. Teraz mogłabym go robić nawet
codziennie, ale niestety brak czasu mnie trochę ogranicza.
W
poniższym oraz kolejnym poście dodam przepis na 2 różne w smakach i
konsystencji pasztety warzywne. Mi bardziej do gustu przypadł mi ten z
batatami o lekko słodkawym posmaku, ale zachęcam do spróbowania obydwu.
PASZTET z SOCZEWICY i BATATA
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy (suchej, nie gotowanej)
1 batat
1 pietruszka
1/3 płatków owsianych
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżka smalcu
Przygotowanie:
Batata obieramy, kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
na około 30 minut aby zmiękł. Następnie studzimy.
Soczewicę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, a następnie gotujemy około 20 minut aż będzie miękka i studzimy.
Ostudzoną soczewicę i batata przekładamy do blendera, dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na średniej tarce wcześniej
ugotowaną, małą pietruszkę, żółtka jajek, oliwę oraz przyprawy i
miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy pokruszone
płatki owsiane i jeszcze raz mieszamy.
Do masy dodajemy ubite na sztywną pianę białka jajek i mieszamy delikatnie łyżką z resztą masy.
Masę przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej płatkami
owsianymi.
Wstawiamy do piekarnika na 50 -60 minut pieczemy w 190
stopniach. Po upieczeniu studzimy. Najlepiej odstawić na kilka godzin.
Uwielbiam warzywne pasztety!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
W takim razie polecam wypróbowanie tego przepisu :) na pewno posmakuje. Pozdr.
Usuń