niedziela, 10 sierpnia 2014

Sernik malinowy szał



Zawitały do nas ostatnio tropikalne upały, a co może być lepszego na deser w taki letni, gorący dzień jak nie sernik na zimno połączony z odrobina słodyczy malin? Polecam ten pyszny, lekki i przyjemnie chłodzący nasze podniebienia deser.


SERNIK Z MALINAMI



Składniki:

 0,5 kg malin

2 galaretki czerwone (najlepiej malinowe)
2 serki homogenizowane
1 śmietana 30%  (250ml)
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl. ciepłej wody
3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Rozpuszczamy jedną z galaretek według przepisu na opakowaniu, studzimy. Maliny dzielimy na 2 części. Pierwszą część malin układamy na dnie formy i zalewamy lekko tężejącą galaretką. (jeśli zalejemy je rozwodnioną galaretką wypłyną na wierzch) Odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut , aby spód naszego sernika stężał.
W między czasie rozrabiamy warstwę serową. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, a następnie po łyżeczce serka homogenizowanego. Żelatynę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody a po ostudzeniu wlewamy do masy serowej. (sprawdźcie czy odpowiada Wam słodycz tej masy, jeśli nie dodajcie jeszcze cukru).
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na malinowy spód sernika i odstawiamy do stężenia (około 30 minut).
Trzecią warstwę  (malinowy wierzch) robimy analogicznie jak warstwę pierwszą ( malinowy spód). Rozpuszczoną galaretką zalewamy maliny .
Odstawiamy najlepiej na cała noc do lodówki.






7 komentarzy: