Jak się okazuje owocowe serniki na zimno mogłabym jeść bez końca. Kolejnym sernikiem na letnie popołudnie będzie sernik z czarną porzeczką. W sieci można znaleźć wiele inspirujących przepisów, ale postanowiłam się oprzeć na już wcześniej sprawdzonym przepisie na sernik z malinami i porzeczką. Sernik ten jest świetnym puszystym deserem o charakterystycznym słodko cierpkim smaku czarnej porzeczki którą uwielbiam.
Składniki:
spód:
masło lub margaryna 100 gram
1,5 opakowania ciastek HIT
masa porzeczkowa:
250 gram                                 czarnej porzeczki
                        
  
  
1 kostka ser biały 
1 opakowanie serka homogenizowanego (200ml)                                
                                                        
                        
1 opakowanie śmietany 30 % (200 ml)
                                                        
                        
żelatyna
                                
                                                        
                        
3/4 szklanki                                 cukru  pudru
                                                        
                        
2 łyżeczki cukru waniliowego
składniki na tortownicę o średnicy 24cm.
składniki na tortownicę o średnicy 24cm.
Przygotowanie: 
Ciastka  rozkruszamy bez wewnętrznej masy i łączymy z 
rozpuszczonym masłem, układamy w formie dokładnie dociskając, wstawiamy 
do lodówki na około 15 min. 
Ser biały przeciskamy przez praskę, a następnie miksujemy z serkiem homogenizowanym oraz cukrem pudrem  i cukrem waniliowym.
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru, a następnie 
delikatnie łączymy z masą serową, którą dzielimy  na 3 części.
Porzeczki miksujemy blenderem, dzielimy na 2 części (jedna może być większa,będzie ciemniejszy kolor masy serowej) i dodajemy do pierwszej części masy 
serowej.Dodajemy także 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody.Mieszamy. 
Na wcześniej przygotowany spód z ciastek wylewamy pierwszą część masy 
serowo-owocowej, odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
Do drugiej części sera, analogicznie, dodajemy mniej zmiksowanej porzeczki (dzięki temu kolejna warstwa będzie jaśniejsza) oraz 2 łyżki żelatyny i także odstawiamy do lodówki do stężenia.
Do drugiej części sera, analogicznie, dodajemy mniej zmiksowanej porzeczki (dzięki temu kolejna warstwa będzie jaśniejsza) oraz 2 łyżki żelatyny i także odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na koniec wylewamy na masę owocową, pozostałą masę serową (białą), do 
której także musimy wcześniej dodać żelatynę, odstawiamy do lodówki na 2
 godziny (najlepiej na całą noc)     
Wersja dla leniuszków zakłada zrobienie tylko jednej warstwy porzeczkowej, w tym wypadku na początku masę serowa dzielimy tylko na 2 części, 1 porzeczkową i 1 białą, serową.
 
 
Wygląda absolutnie cudownie!
OdpowiedzUsuń