sobota, 16 sierpnia 2014

Sernik z czarną porzeczką


Jak się okazuje owocowe serniki na zimno mogłabym jeść bez końca. Kolejnym sernikiem na letnie popołudnie będzie sernik z czarną porzeczką.  W sieci można znaleźć wiele inspirujących przepisów, ale postanowiłam się oprzeć na już wcześniej sprawdzonym przepisie na sernik z malinami i porzeczką. Sernik ten jest świetnym puszystym deserem o charakterystycznym słodko cierpkim smaku czarnej porzeczki którą uwielbiam.

SERNIK CZARNA PORZECZKA


Składniki:
 
spód:
masło lub margaryna 100 gram
1,5 opakowania ciastek HIT

masa porzeczkowa: 
250 gram  czarnej porzeczki

1 kostka ser biały
1 opakowanie serka homogenizowanego (200ml)
1 opakowanie śmietany 30 % (200 ml)
żelatyna
3/4 szklanki  cukru  pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego

składniki na tortownicę o średnicy 24cm.
Przygotowanie:

Ciastka  rozkruszamy bez wewnętrznej masy i łączymy z rozpuszczonym masłem, układamy w formie dokładnie dociskając, wstawiamy do lodówki na około 15 min. 
Ser biały przeciskamy przez praskę, a następnie miksujemy z serkiem homogenizowanym oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
 
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru, a następnie delikatnie łączymy z masą serową, którą dzielimy  na 3 części.
Porzeczki miksujemy blenderem, dzielimy na 2 części (jedna może być większa,będzie ciemniejszy kolor masy serowej) i dodajemy do pierwszej części masy serowej.Dodajemy także 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody.Mieszamy.
 
Na wcześniej przygotowany spód z ciastek wylewamy pierwszą część masy serowo-owocowej, odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut.

Do drugiej części sera, analogicznie,  dodajemy mniej zmiksowanej porzeczki  (dzięki temu kolejna warstwa będzie jaśniejsza) oraz 2 łyżki żelatyny i także odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na koniec wylewamy na masę owocową, pozostałą masę serową (białą), do której także musimy wcześniej dodać żelatynę, odstawiamy do lodówki na 2 godziny (najlepiej na całą noc) 

Wersja dla leniuszków zakłada zrobienie tylko jednej warstwy porzeczkowej, w tym wypadku na początku masę serowa dzielimy tylko na 2 części, 1 porzeczkową i 1 białą, serową.



Porzeczkowo mi 2014

1 komentarz: