Nie ma to jak świeże, domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie. Puszyste i mięciutkie paluszki pomidorowe najlepiej smakują od razu po upieczeniu z kremowym serkiem.
Jestem naprawdę zadowolona, bo drożdżowe wypieki idą mi coraz lepiej...
A już niedługo napiszę Wam jak zrobić prosty, ale pyszny domowy chleb, według przepisu mojej siostry.
Stay tuned !!!
Stay tuned !!!
PALUCHY POMIDOROWE
Składniki:
2,5 szkl. mąki
4 łyż. cukru
14 g drożdży suchych
60 g masła
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
sos:
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki oregano i bazylii suszonej
Przygotowanie:
Składniki suche (mąkę, cukier , drożdże, sól) mieszamy.
(Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły)
W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z roztopionym masłem i mlekiem. Wlewamy mieszaninę do składników suchych i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy po troszku mąki.
Ciasto odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Kiedy ciasto już urośnie odrywamy po kawałku, lekko rozwałkowujemy, smarujemy taki placek koncentratem z przyprawami, zwijamy w świderek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. (sprawdzać , bo ja niestety lekko przypaliłam ;) )
Ale fajowy pomysł! Jak długo piec?
OdpowiedzUsuńdzięki, gapa ze mnie, nie wpisałam czasu, już poprawione (około 20 minut)
UsuńStrasznie mi się podobają. Fajna śniadaniowa propozycja.
OdpowiedzUsuń