piątek, 8 sierpnia 2014

Chleb


Jedną z zalet odwiedzania po raz kolejny tego samego miejsca jest możliwość poznania tajnych składników miejscowej kuchni. Z moich ostatnich wakacji przywiozłam między innymi przepis na pyszny domowy chlebek. Zawsze wydawało mi się,że przy wyrobie chleba jest dużo pracy, a ten przepis jest prosty i bardzo szybki w wykonaniu, a do jego wypieku nie potrzebna nam jest żadne specjalne urządzenie czy piec, wystarczy zwykły piekarnik.
Chcecie wiedzieć jak zrobić taki chleb z chrupiąca skórką? 
Zapraszam.... :)


DOMOWY CHLEB Z BESKIDU

Składniki:

składniki suche:
1 kg mąki pszennej
1/4 szkl otrębów (ewentualnie siemienia lnianego lub pestek słonecznika)
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl.płatków jęczmiennych

rozczyn:
1 litr cieplej wody
8 dkg świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki soli


Przygotowanie:

Składniki suche wsypujemy do miski .
W oddzielnym naczyniu robimy drożdżowy rozczyn. Do ciepłej ale nie gorącej wody dodajemy pokruszone drożdże , cukier i sól, mieszamy energicznie do rozpuszczenia składników. Nie czekamy aż drożdże zaczną "pracować", od razu wlewamy rozczyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto, do momentu połączenia składników. Powinno mieć lekko lejąca formę.
Ciasto odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. 
Po tym czasie przekładamy je do 2 form do pieczenia (keksówki około 30 cm) wysmarowanych olejem i odstawiamy ponownie na 15 minut. 
Po tym czasie pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach .



4 komentarze:

  1. Aż ma się ochotę wziąć kromkę i zabrać na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba pomyłka z ilością drożdży.A chleb wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, wczoraj upiekłam chlebek dla syna na lekcję o pieczywie, a dziś odsyłam na Twoją stronę nauczycielkę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń