poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ciasto z czerwoną porzeczką


Długi, sierpniowy weekend upłynął pod znakiem zmiennej pogody, a więc trzeba było nieco zweryfikować plany aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu. Matka natura postanowiła dać nam odpocząć od upałów (szkoda tylko, że akurat w długi weekend) zaserwowała aurę bardziej jesienną niż letnią, więc w przerwie pomiędzy rowerowymi wyprawami, a ciemnymi chmurami straszącymi deszczem upichciłam coś domowego z czerwonymi koralikami porzeczki.

CIASTO UCIERANE Z CZERWONĄ PORZECZKĄ


Składniki:

200 gram mąki pszennej  
3  łyżki  mąki ziemniaczanej
2 jajka  
3/4 szkl. cukru 
1 opakowanie  cukru waniliowego 
1/3 szkl.  oleju 
1/3 szkl.mleka  
1 szklanka  czerwonej porzeczki 
2  łyżeczki  proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.
Do powstałej masy wlewamy na przemian olej i mleko, miksujemy jeszcze przez chwilę .
Białka ubijamy na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta .
Powstałą masę przelewamy do keksówki ( 11x 30 cm) , odstawiamy na chwilę aby ciasto osiadło, a 
wierzch posypujemy porzeczkami obtoczonymi w mące. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem) 



Porzeczkowo mi 2014

4 komentarze:

  1. Jakie wspaniałe zdjęcia, ciasto bardzo apetycznie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Porzeczki chyba opadły. Ale wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycająco wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń