wtorek, 25 lutego 2014

Pasta - coś prostego kanapkowego


Jajka na śniadania jadamy w przeróżnych odsłonach,chociaż chyba najczęściej wybiera się jajecznicę.Dzisiaj jajecznica w nieco innej formie- takiej, którą szczególnie polecam wszystkim spragnionym wiosny. Robimy pastę kanapkową. Dodajemy pomidorka i cienki szczypiorek, do tego ciepłe kakao i od razu słoneczne wiosenne poranki są jakby bliżej....

PASTA Z JAJEK

Składniki:

4 jajka
cebula
majonez
pieprz ,sól 

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo, kroimy w kostkę i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę doprawiamy solą i pierzem a na końcu łączymy wszystko 1,2 łyżkami majonezu. Podajemy   na kanapkach posypane szczypiorkiem.







Na kanapki chętnie robię też inną pastę, z wędliny/kiełbasy (resztek, które znajdziemy w lodówce) , jajek i koncentratu. Znam ja od wielu lat, bo często robił ją mój tata.Dzięki niemu polubiłam takie smarowidła kanapkowe.



PASTA POMIDOROWA BEZ POMIDORÓW


Składniki:

15 dkg wędliny lub kiełbasy 
cebula
3 jajka
koncentrat pomidorowy
1 łyżka masła
sól pieprz

Przygotowanie: 

Wędlinę lub kiełbasę (można dodać pół na pół) musimy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Do tak przygotowanej masy  dodajemy pokrojona w kostkę cebulę oraz jajka ugotowane na twardo, dorzucamy 1 łyżkę masła i 3 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy sola i pieprzem , mieszamy dokładnie (najlepiej ręką) aż wszystkie składniki dokładnie się połączą w jedna masę. Smarujemy pastą pieczywo i wcinamy ze smakiem. 
Lekko słodki smak pasty świetnie się komponuje z kwaśnym smakiem ogórka kiszonego, którego można położyć na kanapkach. (u mnie dzisiaj pomidorki)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz