wtorek, 11 marca 2014

Tajskie smaki


Przepis ten jest tak naprawdę mieszanką kilku  znalezionych w sieci. Naszło mnie ostatnio na coś orientalnego, ale nie za ostrego i aromatycznego. Pierwszy raz kupiłam słoiczek czerwonej pasty curry z nastawieniem raczej na opcję,że nic z tego mi nie wyjdzie albo raczej wyjdzie, ale mało zjadliwe. To co uzyskałam przygotuję z wielka ochotą jeszcze raz,bo bardzo mi posmakowało to szczególne połączenie ostrego smaku curry cudownie złagodzonego mlekiem kokosowym i osłodzonego kawałkami mango.


Kurczak na sposób tajski z mango i  mlekiem kokosowym

 Składniki:

2 łyżeczki czerwonej pasty curry 
pierś kurczaka
1 mango
1/2 czerwonej papryki
250 ml mleka kokosowego
3 łyżki śmietany 18%
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek startego imbiru (ew. pół łyżeczki sproszkowanego)
2-3 krople sosu sojowego
3 łyżki  oleju

Przygotowanie:

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry aby "puściła" smak. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojona w piórka cebulę,a następnie starty imbir.Przesmażamy mieszając około minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po 5 minutach pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy do momentu, gdy mięso się „zetnie”. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango. Na końcu wlewamy mleko kokosowe połączone wcześniej ze śmietaną (najlepiej po trochu aby się nie zważyło) . Doprawiamy 2,3 kroplami sosu sojowego uważając bo jest dość słony. Dusimy chwilkę pod przykryciem żeby mango zmiękło. Podajemy z ryżem.







4 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już któryś raz wracam i się zastanawiam, czy zaszaleć z tym daniem. Napisz mi proszę, czy nie jest za ostre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie nie jest :) no chyba,że zaszalejesz z pastą curry :)

      Usuń