czwartek, 31 października 2019

Lazania z czerwoną soczewicą i cukinią

Dzisiaj pomysł na krwiście czerwoną zapiekankę makaronową. Lazania jak z horroru, ale bez mięsa. Krwiście czerwony kolor nadają jej pomidory, a mięso zastępuje świetnie czerwona soczewica. 
Udanego Halloween.

LAZANIA z SOCZEWICĄ I CUKINIĄ


Składniki:
9 płatów makaronu lasagne
1 duża cukinia
100 g sera mozzarella
1 pomidor świeży 
sos:
3/4 szkl. czerwonej soczewicy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchew
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szkl. bulionu
szczypta soli i pieprzu
szczypta oregano

Przygotowanie:
sos:
Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na oliwie. Do Cebuli z czosnkiem dodajemy startą drobno marchew oraz soczewicę. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki z całym sokiem, koncentrat pomidorowy i bulion. Smażymy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz oregano.


Cukinię kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce, makaron gotujemy al dente.
Na dnie naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu, przykrywamy ją 2 płatami makaronu lasagne, na nim układamy plasterki cukinii,które posypujemy lekko mozzarellą. 
Powtarzamy czynności: sos,makaron,cukinia,ser. 
Na koniec zapiekankę polewamy sosem z soczewicą, a na wierzchu układamy  plasterki świeżego pomidora. Wierzch posypujemy też lekko startą mozzarellą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz