piątek, 11 października 2019

Mini bezy z karmelem


Mimo, że taka wersja bezy może wdawać się przytłaczająco słodka wbrew pozorom nie odbiega poziomem słodyczy od bez podawanych tylko z owocami. Słodycz karmelu równoważą niesłodzony krem oraz banany w soku cytrynowym. Dla mnie taka wersja bezy jest złotym środkiem na jesienne smutki.

MINI BEZY z KARMELEM


Składniki:
bezy:
3 białka
szczypta soli
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
karmel: 
100 g cukru
50 g masła
100 g śmietany 18%
dodatkowo :
1 banan
sok z 1/2 cytryn
2-3 łyżeczki siekanych orzechów

Przygotowanie:
bezy:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści w białkach, a białka będą lśniące i sztywne delikatnie dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę dzielimy na 3 części. Nakładamy na blachę formując okręgi ok. 10 centymetrowe. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez kolejne 75-90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i studzimy bezy. Bezy powinny być suche z wierzchu,a w środku piankowe.
krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
karmel:
Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i topimy na średnim ogniu nie mieszając. Kiedy nabierze brązowego koloru zmniejszamy ogień i dodajemy masło,mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy przez kilka minut , odstawiamy do ostygnięcia. Podczas stygnięcia sos będzie gęstniał.

Na środek bezy nakładamy krem, polewamy go karmelem, dodajemy plasterki banana skropione sokiem z cytryny i posypujemy siekanymi orzechami.




1 komentarz: