Swojska sałatka ziemniaczana to bardzo sycąca sałatka z ziemniaków, śledzi i pieczonych buraków.
SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA
Składniki:
3-4 filety śledziowe
po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi),
3-4 ziemniaki
2 małe buraki
1/2 pora
garść kiełków rzodkiewki
sos (wersja1):
3 łyżki octu
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
sos (wersja2):
100 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka szczypiorku
1 łyżeczka koperku
Przygotowanie:
Płaty
śledziowe moczymy w wodzie przez 4-5 godziny, aby wypłukać posmak soli
(można też użyć gotowych filetów śledziowych w oleju). Następnie śledzie
kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy octem i olejem i odstawiamy na
przynajmniej godzinę.
Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w
grube plastry. Buraki kroimy na ćwiartki i pieczemy w 180 stopniach
przez 20-25 minut. Upieczone obieramy i kroimy na plastry. Pora kroimy w
pióra.
Na talerzu układamy na przemian plastry
ziemniaków, śledzia,buraków, pokrojonego pora oraz posypujemy kiełkami
rzodkiewki. Całość polewamy sosem (do wyboru 2 wersje sosu)
sos 1: Mieszamy ocet, olej, szczyptę soli oraz pieprzu
lub
sos 2:
sos 2:
Mieszamy
jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekany koper
i szczypior, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz