wtorek, 5 listopada 2019

Kotleciki grzybowe w panko

Święto Wszystkich Zmarłych już za nami, a ani się obejrzymy będziemy mieć już Boże Narodzenie i będziemy spędzać czas z bliskimi przy tradycyjnie zastawionych stołach. Śledzie, kapusta, grzyby, orzechy to składniki, które kojarzą się ze świętami. Chociaż trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnych potraw, w tym roku obok nich proponuję coś nowego. Kotleciki, ale bez mięsa, w chrupiącej panierce. Kotleciki z grzybów z orzechowym posmakiem możecie podać na pięknej świątecznej zastawie, którą znajdziecie na stronie ambition.pl. Znajdziecie tam też mnóstwo świątecznych (choć nie tylko) inspiracji.

KOTLECIKI GRZYBOWE

Składniki:
100 g suszonych grzybów
1 bułka
1 cebula
1 szkl. orzechów włoskich
2 jajka ugotowane na twardo
2 jajka surowe
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
panierka panko (lub bułka tarta) do panierowania

Przygotowanie:
Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 20-25 minut. Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy z zeszkloną na odrobinie oliwy cebulą, namoczoną w mleku bułką (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru mleka) oraz orzechami i jajkami ugotowanymi na twardo. Do zmielonej masy dodajemy ok. 2 łyżek suchej bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy jeszcze trochę) i 2 jajka surowe, a także odrobinę soli i pieprzu. Masę mieszamy, formujemy z niej małe kotleciki, które obtaczamy w panierce panko lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.


Święta z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz