środa, 7 października 2015

Waniliowy pudding z tapioki z syropem klonowym


Pora odetchnąć od jabłek.  Dzisiaj coś niecodziennego, dość oryginalnego, pochodzącego z rejonów Ameryki Południowej - tapioka.
Brzmi nieco dziwnie i egzotycznie? Wygląda jak styropian? Po  ugotowaniu jest kleista i bez smaku? To nic, bo w odpowiednim połączeniu tworzy rewelacyjny deser lub danie śniadaniowe, którym można zastąpić zwykłe płatki na mleku. W puddingu  z tapioki zakochają się wszyscy wielbiciele budyniu.

WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI 
z SYROPEM KLONOWYM



Składniki:

1/2 szklanki tapioki (użyłam tej mniejszej)
2,5 szklanki mleka (może być np. kokosowe)
1,5 szklanki wody 
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
mandarynki z puszki

Przygotowanie:
 
Tapiokę moczymy przez noc w wodzie. Namoczoną gotujemy na mleku, do którego dodajemy syrop klonowy. Gotujemy  około 15 minut 

(ja użyłam zwykłego mleka, ale można gotować na kokosowym wtedy zmienimy smak puddingu) 
Tapioka będzie gotowa kiedy zrobi się gęsta a ziarenka prawie przezroczyste. 

Do ugotowanego puddingu dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i przekładamy do miseczek wyłożonych kawałkami mandarynek (ja wybrałam te z puszki,bo nie trzeba ich już obierać z białych błonek) 
Można dodać inne owoce lub np. rodzynki

Jemy od razu na ciepło lub studzimy i dopiero podajemy. Mi osobiście bardziej odpowiada wersja na ciepło.

Kto lubi nowości i budyniowe desery niech próbuje. 
Smacznego!




2 komentarze: