poniedziałek, 5 października 2015

Jesienne muffiny z jabłkiem


Drzewa przybrały piękne, ciepłe barwy złota i czerwieni zachęcając do wyjścia z domu, taką jesień uwielbiam. Powietrze pachnie już inaczej, a mimo to cudownie było poleniuchować na balkonie wygrzewając się w jesiennych promieniach słońca. W związku z tym, że wczorajszy dzień spędziłam całkiem nieśpieszne i  ograniczyłam prawie do minimum swoją obecność w kuchni, a nie było by nic słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami.


MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ


Składniki:

ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml jogurtu naturalnego
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
125 g masła roztopionego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta kardamonu
1 duże jabłko

kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
3  łyżki cukru

Przygotowanie:

ciasto:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,cynamon i kardamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. 
Masę przelewamy do foremek na muffinki i posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką.

Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
 
kruszonka:
Mąkę i cukier mieszamy w misce,dodajemy pokrojone masło i zagniatamy samymi palcami, aż powstaną duże okruszki. Miskę z kruszonką wstawiamy do lodówki na kilka minut.







2 komentarze: