Drzewa przybrały piękne, ciepłe barwy złota i czerwieni zachęcając do wyjścia z domu, taką jesień
uwielbiam. Powietrze pachnie już inaczej, a mimo to cudownie było poleniuchować na balkonie wygrzewając się w jesiennych promieniach słońca. W związku z tym, że wczorajszy dzień spędziłam całkiem nieśpieszne i ograniczyłam prawie do minimum swoją obecność w kuchni, a nie było by nic słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami.
MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml jogurtu naturalnego
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
125 g masła roztopionego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta kardamonu
1 duże jabłko
kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,cynamon i kardamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.
Masę przelewamy do foremek na muffinki i posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
kruszonka:
Mąkę i cukier mieszamy w misce,dodajemy pokrojone masło i zagniatamy samymi palcami, aż powstaną duże okruszki. Miskę z kruszonką wstawiamy do lodówki na kilka minut.
I ta kruszonka, przepysznie:)
OdpowiedzUsuńoj tak ,było pysznie :)
OdpowiedzUsuń