wtorek, 20 października 2015

Penne z soczewicą i salami


Makaron i soczewica może się wydawać dość dziwacznym połączeniem, ale zapewniam, że jest smaczne a nawet zaskakujące. Poza tym jest idealne na chłodne, deszczowe, jesienne popołudnie. Robi się dość szybko i świetnie rozgrzewa po przyjściu do domu z pracy. Spróbujcie, polecam.


 PENNE z SOCZEWICĄ I SALAMI


Składniki:

makaron penne
3/4 szkl czerwonej soczewicy
1 szkl bulionu
1 cebula
1 nieduża marchew
2-3 grube plastry salami
1/2 szkl przecieru pomidorowego
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie parmezan do posypania

Przygotowanie: 

Posiekaną cebulę podsmażamy, następnie dodajemy do niej obraną i startą na drobnej tarce marchew, suchą soczewicę i pokrojone w kostkę salami. 
Całość zalewamy bulionem, gotujemy ok. 20 minut aż soczewica zmięknie. 
Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. 
Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu dodajmy do sosu.
Podajemy posypane parmezanem.  
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz