piątek, 23 października 2015

Ciasto ze śliwkami? A może sernik?




Mam ochotę na ciasto ze śliwkami...hmm...a może jednak na sernik...? Ciasto. Sernik. Ciasto. Co wybrać? Czasem mam takie dni, że nie mogę się zdecydować na co bardziej mam ochotę... Efekt?
 Oceńcie sami. :)
 
SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI 
i
 KRUSZONKĄ


Składniki:
śliwki około 10 sztuk


ciasto:
225 g mąki
125 g masła
1 jajko
60 g cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia

masa serowa:
400 g sera
150 g maku
2 jajka
100 g śmietany
150 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

kruszonka:
 125 g mąki
75 g cukru
100 g masła
 

Przygotowanie:

ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek, sera i kruszonki.

masa serowa:
Ser, mak, jajka, śmietanę, cukier i mąkę przekładamy do miski, miksujemy tylko do połączenia składników (dłuższe miksowanie za bardzo napowietrzy masę, ser będzie się wybrzuszał i pękał z wierzchu)
Masę przelewamy na ciasto.

Na niej układamy połówki śliwek.

Śliwki posypujemy kruszonką.

kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!)

Ciasto posypane kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz