wtorek, 13 października 2015

Pasztet z cieciorki


Pasztet nie jedno ma oblicze, co możecie potwierdzić czytając moje menu. Znajdziecie w nim przepisy na różne wersje pasztetów warzywnych. Wolę takie, ale pewnie nadejdzie moment , w którym jednak zdecyduję się zrobić mięsny. Na razie przedstawiam Wam pasztet z cieciorki i pieczarek o bardzo wyrazistym smaku. Cieciorka (ciecierzyca) pewnie głównie kojarzy się z kremowym hummusem,albo hinduskim dhal'em, ale warto sięgać po nią także do innych, nawet mniej egzotycznych dań. 


PASZTET Z CIECIORKI I PIECZAREK


Składniki:
400 g cieciorki/ciecierzycy
300 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 ugotowana marchewka
2 jajka
1/3 szklanki oleju

przyprawy:
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy około 30 minut aż będzie miękka. 
Pieczarki obieramy kroimy i podsmażamy wraz z posiekaną cebulą.
Ugotowaną ciecierzycę, podsmażone pieczarki i marchew mielimy lub miksujemy w blenderze.
Do warzyw dodajemy jajka, olej i przyprawy, mieszamy. 
Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.



 

2 komentarze: