Uwielbiam panna cotty i próbowałam już ich różnych wersji smakowych, więc kiedy zobaczyłam na jednym z blogów (tu) pomysł na porzeczkową panna cottę koniecznie musiałam jej spróbować. Tylko spójrzcie na ten kolor :) Polecam.
PORZECZKOWE PANNA COTTY
Składniki:
300 g śmietany 30%
100 ml mleka
70 g cukru
200 g czerwonej porzeczki
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy, odrywamy szypułki i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier i gotujemy, aż porzeczki poszczą sok i będą miękkie, potem miksujemy blenderem i przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek.
Żelatynę zalewamy ok.1/3 szkl wody, a kiedy napęcznieje podgrzewamy w mikrofali przez 15 sekund, po wyjęciu mieszamy, aby się rozpuściła.
Śmietanę łączymy z mlekiem i podgrzewamy, zdejmujemy z ognia dodajemy mus porzeczkowy i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę przelewamy do foremek i odstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej na noc)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz