Praca przy przygotowaniu przetworów na zimę wre. W ostatnie słoiki wpadły ogórki, ale nie są to takie zwyczajne ogórki, ponieważ dzięki dodatkowi kurkumy mają piękny złoto-żółciutki kolor. Ogórki pokrojone w plastry zalewamy słodko-kwaśną zalewą octową z dodatkiem kurkumy i pasteryzujemy. Takie ogórki to idealny dodatek na kanapki w zimie. Dodam tylko,że kurkuma ma wiele właściwości pro zdrowotnych.Kto już takich ogórków próbował?
OGÓRKI W KURKUMIE
Składniki:
ok. 3 kg ogórków gruntowych
4 szkl. wody
2 szkl octu 10%
1,5 szkl cukru
2 łyżki kurkumy
niecała łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ogórki myjemy dokładnie i kroimy w plastry. Układamy pionowo do słoików. Odstawiamy i robimy zalewę.
Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy ocet,sól i kurkumę.(ja wolę mniej słodką zalewę,ale można dosłodzić według uznania i dodać np. jeszcze pół szkl. cukru dodatkowo)
Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz