niedziela, 18 sierpnia 2019

Cytrynowy sernik na zimno

Lato w pełni, więc w gorące leniwe popołudnia do kawy proponuję sięgnąć po kawałeczek orzeźwiającego sernika z cytrynowym lemon curdem. Delikatny, aksamitny sernik z kremowym musem cytrynowym posmakuje każdemu.

 CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO

Składniki:
spód:
200 g ciastek kokosowych
70 g masła
masa serowa:
500 g sera białego z wiaderka
150 g śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 cytryn
1 galaretka cytrynowa 
3/4 szkl wody
wierzch: (lemon curd)
2 żółtka
1 jajko
sok z 2 cytryn
120 g cukru
80 g masła
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:
spód:
Ciastka rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy do dna.
masa serowa:
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i skórką cytrynową. Dodajemy delikatnie śmietanę, a na końcu łączymy z ostudzoną galaretką. Masę wylewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia.
wierzch:
Jajko rozrabiamy w misce z cukrem, a następnie  wstawimy w garnku na małym ogniu, podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny oraz masło. Gotujemy mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.  Do gorącej masy dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. 
Ostudzony lemon curd nakładamy na sernik i odstawiamy do stężenia.



1 komentarz: