niedziela, 17 września 2017

Kolorowa kapusta kiszona w słoikach


Kiszenie kapusty zawsze kojarzyło mi się w wielką beczką i czasami dzieciństwa, kiedy to moja babcia zabierała się za szatkowanie kapusty, a ja miałam frajdę z jej ugniatania. Niestety te piękne czasy dawno minęły i kapustę kiszoną od dawna wyłącznie kupowałam. W tym roku w jednej z gazet znalazłam przepis na kolorową kapustę kiszoną w słoiku. Jeszcze nigdy takiej nie próbowałam, więc się skusiłam. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie. 

KOLOROWA KISZONA  KAPUSTA


Składniki:
1 kg białej kapusty
1 kg czerwonej kapusty
1 marchew
ok. 15 cm pora
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki nasion kopru i kminku
3 l wody
3 łyżki soli niejodowanej

Przygotowanie:
Obydwie kapusty cienko szatkujemy. Marchew i pora obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapustę mieszamy z porem,marchwią i czosnkiem dodając nasiona kopru i kminku. Przekładamy do kamiennego garnka lub jeśli ktoś nie ma do słoików. W słoikach układamy ścisło.
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i studzimy. Zalewamy kapustę, słoiki zakręcamy, ale niezbyt mocno. Jeśli kisimy w garnku to przykrywamy go talerzem,który czymś trzeba obciążyć.
Kapusta jest dobra po ok. 7 dniach.

uwaga: podałam orientacyjną ilość wody. Jeśli zabraknie trzeba dorobić w proporcjach na 1 litry wody 1 łyżka soli.


Przepis oryginalny z magazynu "Kuchnia"

1 komentarz: