niedziela, 10 września 2017

Ciasto z borówkami


 Na końcówkę lata  i niedzielny deser polecam lekkie ciasto z borówkami. To połączenie ciasta biszkoptowego z sernikiem na zimno jest po prostu pyszne.

CIASTO Z BORÓWKAMI


Składniki:
(tortownica 24cm)

biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietankowo-owocowa:
330 ml śmietany 30%
galaretka o smaku owoców leśnych
1-2 łyżki cukru pudru
ok. 100 g borówek
masa serowa:
250 g serka mascarpone
1 szkl śmietany 30%
1 łyżka żelatyny
1/4 szkl mleka
dodatkowo :
1 opakowanie delicji z nadzieniem malinowych


Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy olej, przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką . Przelewamy do formy  i pieczemy 20-25 minut. Biszkopt studzimy
masa śmietankowo-owocowa:
Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy ją do ubitej śmietany. Do masy dodajemy borówki i przelewamy na biszkoptowy spód.Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Na masie śmietanowej z borówkami układamy delicje, a na nie wylewamy masę serową.
masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej po 1 łyżce serka, miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę. Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz