czwartek, 7 września 2017

Zapiekanka z kalafiorem i porem


 Pora na pora i kalafiora. Mimo, że w kalendarzu nadal jest lato, zrobiło się już bardzo jesiennie i przyszedł czas na coś ciepłego i pożywnego, dlatego do piekarnika dzisiaj wskoczyła zapiekanka z warzyw.

ZAPIEKANKA z KALAFIOREM i POREM



Składniki:
230 g kalafiora podzielonego na różyczki
4 niewielkie ziemniaki
1/2 pora
100 g sera żółtego
bułka tarta do posypania formy
2 łyżki masła
szczypta rozmarynu, oregano i bazylii
sos beszamelowy:
30 g masła
30 g mąki
1,75 szkl mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:
Szczyptę rozmarynu, oregano i bazylii oraz soli i pieprzu mieszamy razem. Ziemniaki kroimy w bardzo cienki plastry. Mieszamy je z kalafiorem i mieszanką przypraw.
Rozpuszczamy 2 łyżki masła i polewamy nim ziemniaki i kalafiora. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podpiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy beszamel i pory.
Pory kroimy w małe kawałki ok.2 cm, przecinamy wzdłuż na połówki i podsmażamy na patelni grillowej lub zwykłej przez chwilę.
Sos beszamelowy:
Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło i prażymy na nim mąkę.Kiedy zgęstnieje stopniowo dolewamy mleko, mieszamy aby nie powstawały grudki. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką oraz dodajemy śmietanę i połowę sera.

Drugą formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spód wylewamy beszamel, przekładamy podpieczone warzywa, układamy na nich podsmażone pory i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy resztą sera.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz