poniedziałek, 25 września 2017

Grzyby marynowane


Lasy w tym roku obrodziły w grzyby. Jest ich mnóstwo, wystarczy się wybrać na godzinny spacer do lasu i wraca się z całym koszyczkiem. Ja część swoich zbirów już zasuszyłam, ale też zrobiłam słoiczki na zimę z marynowanymi grzybkami. Zwykle wykorzystuję małe podgrzybki i robię je w zalewie octowej zrobionej w proporcji 4:1, tj. 
na 4 szklanki wody, 1 szklankę octu, plus przyprawy. 

GRZYBKI MARYNOWANE


Składniki:
Grzyby np. podgrzybki, prawdziwki
4 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilaka ziaren pieprzu
4 liście laurowe

Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na ćwiartki. 
Przed włożeniem do słoików trzeba je obgotować 10-15 minut, a następnie odcedzić na sicie i przełożyć do słoików. 
Zalać gorącą zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok.15 minut
zalewa octowa:
Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą oraz pieprzem,zielem angielskim i liściem laurowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz