Takie muffiny z jajkiem to świetny początek każdego udanego dnia. W środku miękkie, ale na zewnątrz chrupiące. Są świetną alternatywą dla zwykłych tostów lub smażonych jajek. Jedynym ich minusem jest czas przygotowania, dlatego w moim przypadku robię je tylko w weekendy. Polecam.
TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE
z JAJKIEM
z JAJKIEM
(na 4 muffiny)
12 kromek pieczywa tostowego
4 jajka
4 plastry boczku
3 łyżki roztopionego masła
sos na wierzch:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki startego sera żółtego lub mozzarelli
sól i pieprz
Przygotowanie:
Z pieczywa tostowego odcinamy skórki. Tosty lekko rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek).
Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko..
Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko)
przygotowanie sosu:
Roztapiamy masło,dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Zdejmujemy z ognia i powoli, cały czas mieszając dodajemy mleko. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy musztardę i gotujemy chwilę,aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszamy, aby sos się nie przypalił. Doprawiamy solą i pieprzem. (Jeśli powstały grudki można sos przetrzeć przez sitko)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz