niedziela, 3 kwietnia 2016

Tostowe muffiny z jajkiem


Takie muffiny z jajkiem to świetny początek każdego udanego dnia. W środku miękkie, ale na zewnątrz chrupiące. Są świetną alternatywą dla zwykłych tostów lub smażonych jajek. Jedynym ich minusem jest czas przygotowania, dlatego w moim przypadku robię je tylko w weekendy. Polecam.

TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE
z JAJKIEM
Składniki:
(na 4 muffiny)
12 kromek pieczywa tostowego
4 jajka
4  plastry boczku
3 łyżki roztopionego masła
sos na wierzch:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki 
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki startego sera żółtego lub mozzarelli 
sól i pieprz

Przygotowanie:
Z pieczywa tostowego odcinamy skórki. Tosty lekko rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek).
Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko.. 
Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko) 

przygotowanie sosu:
Roztapiamy masło,dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Zdejmujemy z ognia i powoli, cały czas mieszając dodajemy mleko. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy musztardę i gotujemy chwilę,aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszamy, aby sos się nie przypalił. Doprawiamy solą i pieprzem. (Jeśli powstały grudki można sos przetrzeć przez sitko)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz