sobota, 9 kwietnia 2016

Sernik cappuccino


Pisałam już kiedyś jak bardzo lubię serniki. Lubię je robić, bo są dość nie skomplikowanymi i szybkimi do zrobienia ciastami. Lubię też je jeść, bo każdy można zrobić w innym smaku i w każdym można odnaleźć coś innego. W zbliżającym się tygodniu, dla niektórych będzie na blogu trochę monotonnie, ponieważ każda z sernikowych propozycji, którą dla Was mam oparta jest na kawie, ale też każda z nich jest nieco inna.
Pierwszym z serników,który zaproponuję będzie kremowy sernik o smaku cappuccino ze śmietankową pianką. Dobrze schłodzony smakuje trochę jak lody kawowe z domowej cukierni. Zapraszam.

SERNIK CAPPUCCINO
 

Składniki:
spód:
2 opakowania ciastek typu Oreo
1/2 szklanki zaparzonej kawy
masa serowa:
1 kilogram twarogu (nie sera z wiaderka!) 
3 łyżki kawy cappuccino (proszek)
150 g cukru
cukier lub ekstrakt waniliowy
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
pianka: 
300 ml śmietany 30 %
1-2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

spód:
Całe ciastka zanurzamy na chwile w zimnej kawie i układamy w formie jedno obok drugiego.
masa serowa:
Ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, kawę cappuccino (sypką), mleko w proszku przekładamy do misy miksera i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na spód z ciastek, formę wstawiamy do  większej wypełnionej wodą i pieczemy w kąpieli wodnej w 160-170 stopniach około 50 
pianka:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody, a następnie studzimy. Połowę tężejącej galaretki mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną, przekładamy na ostudzony sernik. Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz