środa, 20 kwietnia 2016

Sałatka z selerem naciowym Julienne


Seler naciowy jest warzywem zyskującym coraz większą popularność w naszej kuchni. To lekko pikantne i bardzo orzeźwiające warzywo to bomba witaminowa, po którą warto sięgać i chrupać na surowo albo dodać do sałatki.  W połączeniu ze słodkim owocem np. jabłkiem lub pomarańczą daje bardzo smaczne zestawienie. Jeśli spróbowaliście już mojej poprzedniej sałatki z selerem (przepis) polecam kolejną.

SAŁATKA z SELEREM NACIOWYM JULIENNE


Składniki: 
2,3 łodygi selera naciowego
1/2 pora (zielona część)
1 świeży ogórek
1 marchewka
1 pomarańcza
dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
1 szczypta soli

Przygotowanie:
Łodygi selera oraz pora kroimy w kawałki 3-4 cm, a następnie kawałki kroimy w cienkie paseczki (metoda julienne). Marchew i ogórka obieramy i też kroimy w cienkie paski. Pomarańczę obieramy, kroimy na małe cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami. Całość polewamy sosem z wymieszanej oliwy z sokiem z cytryny oraz miodem i szczyptą soli.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz