piątek, 15 kwietnia 2016

Sernik kawowy z wiśniami (na zimno)


Dzisiejszy sernik zrobiłam w ramach konkursu, w którym trzeba było zrecenzować przepis. W oryginale były to kawowe mini serniki na spodzie z czekolady, ale trochę zmodyfikowałam przepis na swoje potrzeby oraz dodałam dekorację. Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, rewelacyjnie połączony jest w nim smak mocnej kawy i czekolady a wszystko wieńczy idealnie pasujący do tego zestawu smak wiśni w alkoholu.


SERNIK KAWOWY z WIŚNIAMI

Składniki:
spód:
150 g ciastek czekoladowych
100 g masła
masa serowa:
500 g sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy)
2 łyżeczki żelatyny
1 tabliczka czekolady
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso)
wierzch:
1 galaretka wiśniowa
1 słoik wiśni drylowanych
opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto

Przygotowanie:
spód: 
Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową.
masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody, studzimy. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i także studzimy.
Kremowy ser (najlepiej taki z wiaderka) miksujemy z przestudzoną żelatyną i rozpuszczoną czekoladą oraz proszkiem kawowym. Zmiksowana masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
wierzch:
Na masie kawowej układamy drylowane wiśnie (opcjonalnie można je wcześniej namoczyć w likierze amaretto), które zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową.







1 komentarz: