czwartek, 19 lutego 2015

Sernik Tahini (Tahini cheesecake)


Już od jakiegoś czasu "chodzą" za mną domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego. 
Sernik wyszedł naprawdę kremowy i pyszny (chyba,że ktoś nie lubi chałwowego posmaku). 
Niestety przy okazji dowiedziałam się, że chyba jestem lekko uczulona (objawiło się swędzeniem buzi) na większą ilości Tahini. Zjadłam trochę samej pasty podczas przygotowania sernika, trochę próbowałam polewy, trochę masy serowej no i na końcu zjadłam solidną porcję upieczonego już sernika. 
Za dużo...??? ;) 
 Trochę mnie to zaskoczyło, bo nie mam reakcji alergicznych na inne składniki pokarmowe, w tym na suchy sezam.
 W każdym razie sernik bardzo mi posmakował  i zrobię go ponownie.  
Polecam.

SERNIK TAHINI
(Tahini cheesecake)



Składniki:
(forma 24 cm) 

spód:
150 g herbatników typu Petit
3 łyżki sezamu
1 łyżka miodu
50 g masła 

masa serowa:
500 g sera (najlepiej już przemielonego)
200 g cukru
1 cukier waniliowy
80 ml śmietany
2 jajka
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki pasty sezamowej (Tahini)

polewa:
1/2 szklanki pasty sezamowej 
2 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie:

spód:
Sezam prażymy lekko na suchej patelni , do otrzymania złotego koloru i studzimy. Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Masło roztapiamy. Rozdrobnione ciastka mieszamy z sezamem oraz masłem i miodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki.

W tym czasie robimy masę serową.


masa serowa:
Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz Tahini. 
Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników (niezbyt długo aby masa za bardzo się nie napowietrzyła, bo inaczej sernik będzie pękał). Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 -20 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Do piekarnika, w którym pieczemy sernik dobrze jest wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie pękał.

polewa: 
Pastę sezamowa łączymy ze śmietaną i lekko  podgrzewamy.Polewę rozsmarowujemy na ostudzonym serniku.
 






9 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis. Przy najbliższej okazji zrobię Twój sernik. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda- tak bogato:) No i ciekawy pomysł na spód z sezamem i miodem- muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW!! PYCHOTKA!!! ZAPISUJĘ PRZEPIS;)
    ZAPRASZAM NA ''SERNICZEK Z MIODOWYMI ROLADKAMI'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na bardzo wilgotny - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam tahini i planuję taki sernik zrobić, bo za chałwowym posmakiem wprost przepadam :)
    Piękna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń