poniedziałek, 23 lutego 2015

Sernik pistacjowy z nutą imbiru (pistachio & lime cheesecake)


Robiąc zakupy w jednym z marketów znalazłam słoiczek z zielonym masłem/kremem  pistacjowym. Od razu pomyślałam, że byłoby ono genialne jako dodatek do sernika. W pierwszym zamierzeniu  sernik pistacjowy miał być na zimno, ale ostatecznie po małej podpowiedzi co do dodatkowych składników zdecydowałam się sernik upiec. Na sernik pistacjowy w wersji "bez pieczenia" będzie jeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak  zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy.
  

SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU
(pistachio & lime cheesecake)



Składniki:

spód:
100 g herbatników 
4 łyżki wiórków kokosowych
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu
50 g masła

masa serowa:
750 g sera mielonego
1/2 szklanki masła/kremu pistacjowego 
4  jajka

200 g cukru drobnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru

polewa:
250 g sera
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka pasty pistacjowej
pistacje do dekoracji

Przygotowanie:

spód:
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy sok z limonki, miód oraz rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy i rozkładamy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy dłonią lub dużą łyżką. Odstawiamy na chwile do lodówki.

masa serowa:
Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki masy serowej (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
Masę serowa przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

polewa:
250 g sera miksujemy z cukrem pudrem i  pastą pistacjową.  Smarujemy nią wierzch zimnego sernika, dekorujemy pistacjami. 
 



5 komentarzy:

  1. fantastyczny sernik! wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale obłęd! Kocham sernik, to moje ulubione ciasto, a z pistacjami? Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu, ależ to musiało być dobre... Marzy mi się taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @gin , przepis już masz więc do dzieła ;) warto :)

      Usuń