czwartek, 18 września 2014

Późne lato w kuchni



Dla większości z nas wraz z końcem wakacji kończy się lato i zaczyna jesień , ale przecież jeszcze do połowy września trwa lato.Mimo, że ranki i wieczory są już chłodne,  a słońce już tak nie grzeje, późne lato ma swój urok. To właśnie teraz w naszych kuchniach pojawiają się w owoce i warzywa w kolorach zapowiadających jesień : śliwki węgierki, które uwielbiam, jesienne gruszki, jabłka antonówki, fioletowe bakłażany i zielone cukinie,a jeszcze później pomarańczowe dynie. Można z nich "wyczarować" naprawdę przepyszne dania.
 Dzisiaj na talerzu wylądowała cukinia. Sama w sobie niczym nie zachwyca, ale w odpowiednim połączeniu jest genialna. Spróbujcie tego...

SPAGHETTI Z CUKINIĄ 



Składniki:

makaron spaghetti lub wstążki
1 mała cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 gram boczku
100 gram sera gorgonzola
3 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania


Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a po ugotowaniu odcedzamy ale nie przelewamy zimna wodą.
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach wraz ze skórą.
Cebule i czosnek kroimy w pióra i podsmażamy na oliwie. Dodajemy też pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodajemy cukinię i podsmażamy dalej. 
Na koniec z cukinią mieszamy pokruszony ser i śmietanę mieszamy do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia dodajemy ciepły makaron. 
Bon appetit!



1 komentarz: