niedziela, 21 września 2014

Naleśniki kokosowe


Wpadła mi ostatnio w ręce świetna książka z przepisami kuchni azjatyckiej. ("Niezrównana kuchnia azjatycka") Znaleźć w niej  można nie tylko dania chińskie, wietnamskie czy tajlandzkie ale też z bardziej "egzotycznych" rejonów Azji jak Birma, Laos, Bangladesz czy Malezja. 
Chciałabym oczywiście spróbować wszystkiego, ale tak od razu i na raz się nie da :( Zaczęłam sprawdzanie przepisów od słodkiego deseru, który dla mnie był mega wypasionym śniadaniem jakiego dawno nie jadłam.


NALEŚNIKI KOKOSOWE Z BANANAMI


Składniki:
naleśniki:
1/3 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ryżowej
1/4 szkl cukru
1/4 szkl wiórków kokosowych
1 szkl mleka kokosowego
1 jajko
oliwa do smażenia

farsz:
4 banany
60 g masła
1/3 szkl cukru trzcinowego
1/3 szkl.. soku z limonki

Przygotowanie:
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. 
Obydwie mąki łączymy z cukrem , wiórkami kokosowymi , mlekiem oraz jajkiem. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta smażymy naleśniki.

Banany kroimy w ukośne talarki (około 1 cm) ,które obtaczamy w soku z limonki. Banany podsmażamy na patelni w rozpuszczonym maśle do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie banany posypujemy cukrem trzcinowym i lekko poruszamy patelnią aby cukier się rozpuścił. Dolewamy sok z limonki w którym obtaczaliśmy banany.

Usmażone owoce układamy na naleśniku, który składamy na pół i polewamy sosem z patelni oraz posypujemy wiórkami kokosowymi . Podajemy na ciepło.




2 komentarze:

  1. znakomicie się zapowiadają! taki deser to naprawdę pyszności!

    OdpowiedzUsuń