poniedziałek, 29 września 2014

Penne z gorgonzolą czyli jak okiełznać śmierdzący ser


Zawsze ciekawiło mnie połączenie gruszek z gorgonzolą. Sam ser jest dość specyficzny ze względu na zapach  i słonawy smak, ale łącząc go ze słodką gruszką uzyskuje się fajnie równoważące się smaki. Osobiście z serów pleśniowych od gorgonzoli wolę ostrzejszy i mniej śmierdzący lazur, ale to już kwestia smaku i  indywidualnego podejścia do serów, każdy ma inne. Wychodząc z założenia, że spróbować trzeba wszystkiego, nawet śmierdzącego sera, okiełznałam go czymś co lubię w każdej wersji, czyli makaronem. 

PENNE Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ

Składniki: 

makaron penne
1 gruszka
1 cytryna
1 garść orzechów włoskich
100 g sera gorgonzola 
 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z połówki cytryny. W soku obtaczamy pokrojoną gruszkę. Gruszkę gotujemy podlewając odrobiną wody aż zmięknie (trzeba uważać aby nie rozgotować). Do gruszki dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane drobno orzechy. Mieszamy. Na koniec makaron z gruszką posypujemy pokruszonym serem gorgonzola.  






1 komentarz: