niedziela, 8 czerwca 2014

Arbuziczki - orzeźwiający mini deser



Deser odpowiedni na letni upalny dzień. Połączenie sernika ze smakiem arbuza dało lekki i orzeźwiający, nie za słodki deser, pasujący do dzisiejszej pogody. I zapachniało mi już wakacjami.

Arbuziczki - deser a'la azbuz

Składniki:

1 serek homogenizowany
1 galaretka arbuzowa
1 galaretka agrestowa
2,5 szklanki gorącej wody
zielony barwnik spożywczy w pisaku
6 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka żelatyny

 Przygotowanie:

Galaretkę arbuzową rozrabiamy w 1 szklance wody. To samo robimy z galaretką agrestową. 
Żelatynę rozrabiamy  w 1/2 szklanki  gorącej wody.
Serek homogenizowany miksujemy dodając ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.
Gdy  czerwona galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej startą na drobnej tarce czekoladę (wiórki) i mieszamy. Układamy na dnie foremki i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Jako drugą warstwę nakładamy masę z serka i też odstawiamy do lodówki na 10 minut), a na wierzch wlewamy przestudzoną galaretkę agrestową na której robimy flamastrem z barwnikiem kropki. Odstawiamy do lodówki  do stężenia.
Smacznego!



5 komentarzy: