niedziela, 22 czerwca 2014

Tagliatelle z kurkami.


Kocham makarony we wszelkich daniach, uwielbiam je nawet w czystej ugotowanej formie bez dodatków i pewnie jadłabym je codziennie, gdyby tylko nie wpływało to destrukcyjnie na figurę. A ja nie chcę wyglądać jak włoska mamma, wiec muszę uważać :(
Ale od czasu do czasu nawet ci , którzy są na diecie mogą powiedzieć basta!!! Dzisiaj będzie pasta. :)))  
Tym bardziej,że okazja jest wyśmienita, bo w lesie powoli zaczęły pojawiać się kurki, a długi ,chociaż niezbyt ciepły ,weekend sprzyjał spacerom. 
Zjemy więc tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym z odrobiną pietruszki.
Mmm....Uwielbiam!!!

TAGLIATELLE Z KURKAMI i SOSEM ŚMIETANOWYM 


Składniki:

makaron tagliatelle (wstążki)
10 dkg kurek
1 cebula
1/3 kostki masła
3-4 łyżki śmietany 18%
1/2 pęczka natki  pietruszki
sól i pieprz do smaku
 parmezan do posypania
 
Przygotowanie:

Makaron gotujemy. Kurki z cebulą smażymy na maśle (można podlać trochę wodą),a gdy zmiękną dodajemy śmietanę. Powstałym sosem polewamy ugotowany makaron, mieszamy i posypujemy natką.

Smacznego :)


Dodałam mało śmietany aby grzyby w niej nie "pływały" ale oczywiście możecie dodać jej więcej. 



 

2 komentarze:

  1. ale zazdroszczę tych kurek! I spaceru po lesie także! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zabawnie się to składa z ta nasza zazdrością ;) Ty mi zwykłego spaceru po lesie a ja Tobie tych włoskich wycieczek hihi ,ściskam :)

      Usuń