wtorek, 3 czerwca 2014

Orzeszki

Orzeszki to ciasteczka królujące w lat 80-tych, które zapewne wszyscy urodzenia w tamtych czasach pamiętają. Mam wrażenie,że zniknęły z naszych stołów na długi czas, a teraz przeżywają swój renesans. Powróciły w nieco odświeżonej formie, z różnymi nadzieniami w środku.
ORZESZKI
Składniki:
ciasto:
100 g cukru
250 g masła
400 g mąki
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy

krem:
serek mascarpone
1/3 szkl mąki migdałowej
1/3 szkl cukru pudru
opcjonalnie 2 łyżki kakao

Przygotowanie: 

 

Ciastka:
Wszystkie składniki zagniatamy jak kruche ciasto, wkładamy do lodówki (nie jest to konieczne - lecz ułatwi formowanie kulek). 
Z  ciasta formujemy kulki odrobinę większe od wiśni i układamy na rozgrzanej i posmarowanej olejem specjalnej patelni do orzeszków.

Krem:
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mąkę migdałową. Do części możemy dodać kakao albo zamiast mąki migdałowej pokruszone ulubione orzechy.
Można też użyć Nutelli

Wystudzone ciastka napełniamy kremem.

Smacznego!









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz