niedziela, 23 lutego 2014

Zebra szybko znikająca



Przepis stary, dobry i sprawdzony. Ciasto w paski prawie idealne, miękkie i lekko wilgotne, a jednak ma jeden bardzo poważny minus - potrafi bardzo szybko znikać ;) Sama musiałam  się powstrzymywać, żeby podczas robienia zdjęć nie podskubywać go, bo inaczej musiałabym zamieścić tutaj zdjęcie niczego,czyli ostatnio modnego na wielu blogach kulinarnych, pustego talerza.

ZEBRA 
Składniki: 

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanki oleju
5 jajek 1 szklanki wody  
3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

Ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wrzucamy po 1 żółtku. Dodajemy na przemian po trochu olej i wodę a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę (26 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewamy po 1 łyżce ciasta białego,a na nie ciasto ciemne (tworzy się kółko) i tak na przemian, aż do wykończenia mas. 
Piec w 180 stopniach 50-55 minut ( najlepiej sprawdzić suchość  patyczkiem). Ciasto po ostudzenia, można polać czekoladą. 







3 komentarze:

  1. Jak pięknie rozlana, precyzyjna. Pychotka :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspomnienie mojego dzieciństwa. Moja mama często ją robiła :) Piękne paski Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna zebra :] uwielbiam, a wieki już nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń