sobota, 2 grudnia 2023

Likier piernikowy


Za oknem zimno zatem weekendowy czas trzeba wykorzystać do przygotowania zimowej "rozgrzewki". W ramach przedświątecznych  przygotowań i inspiracji nuta piernikowa, tym razem w postaci likieru. Likier jest gotowy do spożycia od razu po zrobieniu, ale warto go odstawić na kilka dni.
Na blogu znajdziecie też przepis na likier o smaku trufli w czekoladzie oraz kokosowym.

LIKIER PIERNIKOWY

Składniki:
200 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
50 g cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
200 ml wódki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance,a następnie dodajemy cukier puder i przyprawę do piernika. Mieszankę studzimy, przelewamy przez sitko,aby pozbyć się grubszych kawałków przypraw z mieszanki piernikowej. Na końcu do dodajemy wódkę. Przelewamy do butelki.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz