czwartek, 14 grudnia 2023

Ptysie czekoladowe ze śliwką w kremie śmietankowym

Ptysie czekoladowe pewnie mało kojarzą się z przepisami typowo świątecznymi, ale jeśli dodamy do nich suszone śliwki z śmietankowym kremie wpiszą się w przedświąteczny klimat i umilą oczekiwania na typowo świąteczne potrawy. A może kogoś z Was przepis zainspiruje i złamie świąteczną tradycję i wśród typowych łakoci na świątecznym stole pojawią się też takie ptysie.

 PTYSIE CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKĄ W KREMIE

Składniki:
ptysie:
125 ml wody
125 ml mleka
100 g masła
125 g mąki
15 g kakao
szczypta soli 
1/2 łyżeczki cukru
4 duże jajka 
kruszonka:
50 g masła
50 g brązowego cukru
30 g mąki pszennej
10 g mąki migdałowej
10 g kakao
krem śmietankowy:
100 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
garść suszonych śliwek
 
Przygotowanie:
kruszonka: 
Zimne masło, obydwie mąki, kakao oraz cukier przekładamy do miski i szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma matami silikonowymi obsypanymi lekko mąką lub kakao. 
W rozwałkowanym cieście za pomocą okrągłej foremki nacinamy okręgi, (resztek ciasta nie trzeba zdejmować, łatwiej będzie się ich pozbyć po zamrożeniu ciasta), a następnie razem z matą silikonową ciasto wkładamy do zamrażalnika na co najmniej pół godziny. 
W tym czasie można przygotować ciasto na ptysie. 
 ptysie:
W rondlu podgrzewamy wodę z mlekiem oraz masłem. Kiedy masło się rozpuści do mieszanki dodajemy szczyptę soli oraz cukier, zdejmujemy z ognia, do gorącej mieszanki wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, energicznie mieszamy, ponownie na chwilę wstawiając rondel na ogień. Mieszamy do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejało do ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. 
Wystudzone ciasto miksujemy z jajkami, które dodajemy partiami. 
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego za pomocą, którego wyciskamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem kółka wielkości wcześniej przygotowanych krążków ze zmrożonej kruszonki. 
Ciasto ptysiowe posypujemy lekko cukrem pudrem, a następnie na ich wierzchu układamy zmrożone krążki z kruszonki.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. 
Upieczone ptysie studzimy.
krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Przygotowanie:
Ostudzone ptysie przekrawamy na połówki, za pomocą rękawa cukierniczego połówki ptysiowe napełniamy kremem, na środku kremu układamy suszoną śliwkę, składamy dwie połówki ptysia. 
(w wersji dla dorosłych śliwki wcześniej można namoczyć w alkoholu, pamiętając aby po namoczeniu śliwki lekko odcisnąć)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz