sobota, 11 grudnia 2021

Zimowy deser korzenno - ciasteczkowy

Co roku w okresie przedświąteczynym proponuję Wam jakiś deser o smaku lub na bazie pierników.  Jednak w tym roku najpierw pojawił się  pomysł na prosty deser z czymś co  ostatnio urzekło mój smak czyli belgijski krem ciasteczkowy. To on nadaje smak w tym prostym, ale jakże pysznym zimowym deserze. Gdybyście jednak mieli ochotę na coś typowo piernikowego polecam creme brulee o smaku piernika z sosem pomarańczowym - przepisy znajdziecie tu (kilk) lub deser piernikowy z musem z pigwy - przepis tu (klik)

ZIMOWY DESER KORZENNO - CIASTECZKOWY


Składniki:
(na 2 porcje)
200 ml śmietany
250 g mascrapone
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
3 łyżki kremu ciasteczkowego Lotus
2 - 3 ciastka korzenne
 
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i  ekstrakt waniliowy. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
3 łyżki tak przygotowanego kremu odkładamy do oddzielnej miski, resztę przekładamy do pucharków lub słoiczków deserowych. 
Robimy krem ciasteczkowy:
3 łyżki kremu "śmietankowego" miksujemy z kremem ciasteczkowym. Gotowy krem przekładamy na warstwę śmietankową. 
Wierzch posypujemy pokruszonymi ciastkami korzennymi lub piernikami.
 
 



1 komentarz: