niedziela, 19 grudnia 2021

Zimowe ciasto pomarańczowe


Tym razem przepis na szybkie przedświąteczne ciasto pomarańczowe. Jest to ciasto ze skórką pomarańczową, nasączone gorącym miodem z sokiem pomarańczowym. Jest wilgotne, ale nie przesadnie mokre. Wpadliście już w przedświąteczną gorączkę ? Zróbcie sobie przerwę, sięgnijcie po kawę , kawałek ciasta i chociaż przez chwilę zrelaksujcie. Do świąt zostało jeszcze trochę czasu.

ZIMOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 

 Składniki:
(na keksówkę 20x10) 
190 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g  cukru
3 jajka
120 g jogurtru naturalnego
2 łyżki oleju
skórka otarta z 1 pomarańczy 
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
do nasączenia:
3 łyżki miodu
sok z 1 pomarańczy
dodatkowo:
150 g serka mascarpone
120 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
 
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę pomarańczową i skórkę kandyzowaną. Jajka roztrzepujemy z cukrem, następnie dodajemy jogurt oraz olej. Do składników mokrych dodajemy suche, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 
Ciasto przelewamy do keksówki  wyłożonej papierem. Pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. 
(ciasto podczas pieczenia trochę urośnie, jeśli na środku wyrośnie "brzuszek" po upieczeniu i ostudzeniu trzeba go odkroić, aby wyrównać ciasto)
nasączenie:
Miód podgrzewamy z sokiem. Gorącym miodem polewamy obficie ciasto (ciasto najlepiej ułożyć na kratce do studzenia ciast i dopiero polewać ponczem).
wierzch: 
Wierzch ciasta ozdabiamy ubitą z mascarpone śmietaną i cukrem pudrem. Dodatkowo można położyć plasterki pomarańczy.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz