sobota, 1 maja 2021

Pastelowy Duet wiśniowo-brzoskwiniowy

Dzisiaj przepis na pyszny, owocowy deser majówkowy. Duet wiśniowo-brzoskwiniowy to puszysty sernik na zimno w delikatnych, pastelowych kolorach na chrupiącym, kruchym spodzie z ciastek i odrobiny orzechów.

DUET WIŚNIOWO-BRZOSKWINIOWY

Składniki:
spód:
250 g herbatników
100 g masła
80 g drobno posiekanych orzechów 
masa serowa:
500 g serka mascarpone
500 g sera białego sernikowego
250 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
warstwa brzoskwiniowa:
250 g brzoskwiń z puszki
1 galaretka brzoskwiniowa
warstwa wiśniowa:
150 g wiśni mrożonych
4 łyżki cukru
 
Przygotowanie:
spód:
Pokruszone na "piasek" herbatniki mieszamy z posiekanymi orzechami oraz rozpuszczonym masłem. Ciastka wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy do dna i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Podpieczony spód studzimy. 
masa serowa:
Obydwa sery przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe  części.
Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu, także dzielimy na dwie części i odstawiamy na chwilę.
warstwa brzoskwiniowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody, a potem studzimy. Brzoskwinie miksujemy blenderem na pure, łączymy z ostudzoną galaretką i połową masy serowej. Na koniec delikatnie dodajemy połowę ubitej śmietany.
Masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia masy. W tym czasie można przygotować drugą masę. 
warstwa wiśniowa:
Wiśnie podgrzewamy z odrobiną wody i cukrem, aż zrobią się miękkie i puszczą sok. Kiedy sok zrobi się gęsty całość miksujemy blenderem, a później przecieramy przez sito, żeby się pozbyć skórek.
Ostudzony przecier wiśniowy łączymy z galaretką wiśniową (rozpuszczamy w 1 szl. wody), a później z drugą częścią masy serowej oraz bitą śmietaną. Gotową masę nakładamy na warstwę brzoskwiniową i odstawiamy do lodówki do stężenia. 
Wierzch ozdabiamy według uznania. 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz