niedziela, 23 maja 2021

Kajmakowe babeczki

Pomysł na szybki niedzielny deser. Kruche babeczki z kajmakiem. Szybko, słodko i pysznie. 
 
Babeczki można przygotować wcześniej i trzymać je w szczelnym pojemniku, zaoszczędzi nam to pracy kiedy wpadną niespodziewani goście albo najdzie nas ochota na coś słodkiego. Takie foremki można wypełnić nie tylko kajmakiem, ale kremem z mascarpone albo bitą śmietaną w owocami.

KAJMAKOWE BABECZKI



Składniki:
babeczki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka
dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego 
lub 1 puszka gotowego kajmaku
 
Przygotowanie:  
babeczki:
Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto. 
Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką. 
Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia. 
 
kajmak:
Gotujemy kajmak wstawiając do garnka z wodą puszkę skondensowanego mleka słodkiego. Gotujemy ok. 3 godzin. Po tym czasie puszkę wyjmujemy i studzimy (dopiero po ostudzeniu można ją otworzyć, inaczej można się poparzyć pryskającym, gorącym kajmakiem)
W wersji "na szybko" używamy gotowego kajmaku z puszki. 
Kajmakiem napełniamy gotowe babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz