niedziela, 25 kwietnia 2021

Ciasto śliwka w czekoladzie


 Coś słodkiego na niedzielne, przedpołudniowe rozpieszczanie. Śliwki i czekolada - wzrost poziomu endorfin gwarantowany.

CIASTO ŚLIWKA W CZEKOLADZIE


Składniki:
(forma20x30cm)
biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
3 szkl mleka
2 budynie śmietankowe
200 g masła
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
wierzch:
200 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła
250 g śliwek suszonych
1 szkl wiśniówki (lub 1/2 szkl śliwowicy+1/2 szkl.wody)
dodatkowo: 
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
 
Przygotowanie:
śliwki:
Śliwki suszone zalewamy wiśniówką lub rumem czy śliwowicą wymieszanym z wodą i odstawiamy na 2-3 godziny.
biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i olej (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej). Do masy przesiewamy mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy (20x30cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy 170 stopni przez 30 minut.
masa budyniowa:
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukrów, a potem studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Schładzamy.

Złożenie: 

Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na pierwszy nakładamy dżem porzeczkowy ( biszkopt można delikatnie skropić alkoholem pozostałym z moczenia śliwek). Na dżemie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Masę budyniową przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i powtarzamy poprzednie czynności (dżem porzeczkowy i masa budyniowa). Na wierzch drugiej warstwy masy budyniowej nakładamy odsączone z alkoholu śliwki, które polewamy rozpuszczoną z 1 łyżką masła czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz