piątek, 2 kwietnia 2021

Terrina drobiowa z pieczarkami

Jak zwykle przed świętami przepis na pieczone mięsko. Tym razem domowa terrina z kurczaka. Terrina to taki rodzaj pieczeni czy pasztetu pieczonego w kąpieli wodnej. Jest soczysta, smaczna i do tego bardzo ładnie prezentuje się na świątecznych półmiskach.

TERRINA DROBIOWA Z PIECZARKAMI

Składniki:
750 g filetu z kurczaka
100 g pieczarek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 białka
200 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
3 łyżki posiekanego koperku
6 plastrów szynki
 
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy i podsmażamy, kiedy woda odparuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Filet mielimy jak na mielone dodając cebulę i czosnek. Do zmielone mięsa dodajemy roztrzepane białka, śmietanę sól i pieprz. Całość mieszamy do dokładnego połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Do masy dodajemy ostudzone pieczarki i posiekany koperek , mieszamy. Foremkę wykładamy plastrami szynki tak, aby jej końce wystawały lekko poza boki formy. Masę z mięsa mielonego przekładamy do foremki, a kawałki szynki wystające poza boki foremki zawijamy do środka przykrywając mięso mielone. Całość przykrywamy folią, wstawiamy do większej formy wypełnionej do połowy wodą i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach. 
 
Po wyjęciu z formy wierzch można posypać startym parmezanem i wstawić terrinę jeszcze na 5 minut do piekarnika 180 stopni. 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz