piątek, 12 lutego 2021

Walentynkowe ciasteczka


Słodki walentynkowy prezent czy deser do kawy? Jak je wykorzystacie zależy od Was, ale gwarantuje, że tym małym, kruchym ciasteczkom trudno się oprzeć.

CIASTECZKA WALENTYNKOWE

Składniki:
ciastka:
100 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich
230 g masła
2 żółtka
120 g cukru pudru
300 g mąki
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
krem:
120 g malin (mogą być mrożone)
1 jajko
1 żółtko
80 g cukru
40 g masła 

Przygotowanie:
ciastka:
Mąkę, mielone orzechy lub migdały, cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny łączymy z żółtkami, miękkim masłem ( w temperaturze pokojowej). Szybko zagniatamy ciasto (będzie dość lepkie) , które owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia posypanego mąką (w taki sposób ciasto nie będzie się lepiło do wałka) , następnie wycinamy foremką serduszka. Jeśli ciasto będzie za miękkie można na ok. 5 minut (po rozwałkowaniu) włożyć je z papierem do zamrażalnika.
Ciastka przekładamy do blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach. 
uwaga:
przy wycinaniu ciastek należy pamiętać, aby wyciąć tyle samo spodów ciastek, co ciastek z "dziurką"
krem:
Maliny podgrzewamy z 2-3 łyżkami wody. Kiedy puszczą sok zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sito by pozbyć się drobnych pestek. 
Jajko roztrzepujemy z żółtkiem i cukrem. Mieszankę podgrzewamy cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Kiedy mieszanka się podgrzeje dodajemy do niej przetarty  mus z malin. Mieszamy i gotujemy do momentu powstania budyniu. Na końcu do budyniu dodajemy masło. Całość studzimy. 
 
Upieczone, ostudzone ciastka przekładamy ostudzonym kremem.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz