wtorek, 16 lutego 2021

Chrupiące poduszeczki


Coś na ząb na ostatkowe szaleństwa. Smażone chrupiące ciasteczka poduszeczki trochę przypominają faworki. Niestety trzeba je zjeść od razu pierwszego dnia, bo szybko obsychają, ale to nie problem bo są tak wciągające, że znikają w mgnieniu oka.

 CHRUPIĄCE PODUSZECZKI

Składniki:
 400 g mąki
1/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
30 g masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
20 ml wódki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i skórką cytrynową lub pomarańczową (w zależności od tego jaki smak poduszeczek chcecie uzyskać).
Do miski dodajemy masło i jajka. Wszystko siekamy nożem jak na kruche ciasto. Dodajemy mleko, wódkę i zagniatamy ciasto. 
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm, wycinamy nożem lub małą foremką kwadraciki, które smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Ciasteczka jak dla mnie są wystarczająco słodkie , ale można je dodatkowo  posypać delikatnie cukrem pudrem.

przepis oryginalny tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz