czwartek, 25 lutego 2021

Beza z mandarynkami


Jeśli po ostatnim przepisie nie znudziły Wam się mandarynki to koniecznie musicie spróbować bezy z curdem mandarynkowym.

BEZA Z MANDARYNKAMI

Składniki:
beza:
3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyża mąki ziemniaczanej
krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
sos/curd mandarynkowy:
1 jajko
1 żółtko
80 g cukru
1/2 szkl soku wyciśniętego z mandarynek
40 g masła
 
Przygotowanie:
beza:
Białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli oraz partiami cukier. Ubite białka muszą być gęste i lśniące. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę. Mieszamy delikatnie. 
Przekładamy masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy okrąg. 
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy na 5 minut, potem obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 50 minut, po czym ponownie obniżamy temperaturę, tym razem do 120 stopni i suszymy jeszcze przez 40 minut.
Bezę studzimy w zamkniętym piekarniku.
krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Krem przekładamy na wierzch upieczonej, ostudzonej bezy.
sos/curd mandarynkowy:
Wyciskamy sok z mandarynek.
Roztrzepujemy jajko z żółtkiem oraz cukrem, wstawiamy mieszankę na ogień i gotujemy mieszając, aby jajka się nie ścięły. Kiedy mieszanka się podgrzeje dodajemy sok z mandarynek. Gotujemy do momentu, aż sos będzie miał konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, żeby masło się rozpuściło. Studzimy.
Sosem polewamy krem na bezie. 
Wierzch można udekorować mandarynkami i białą czekoladą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz