wtorek, 9 kwietnia 2019

Zupa pomidorowa z cukinią i mlekiem kokosowym


Tradycyjną zupę pomidorową zwykle się robi z samych pomidorów. Mogą być świeże albo z puszki, czasem robi się ją tylko na koncentracie pomidorowym. A ja poniżej podaję Wam przepis na złamanie tej tradycyjnej zupy cukinią i mlekiem kokosowym zamiast śmietany. Do zupy dodałam gęsty i wyrazisty w smaku koncentrat pomidorowy Pudliszki,dzięki któremu zupa ma głęboki pomidorowy smak.

ZUPA POMIDOROWA z CUKINIĄ

Składniki:
1 litr bulionu 
1 cukinia
1 ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem Pudliszki
1/2 puszki mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy startą na grubych oczkach marchew, a potem pokrojoną w kostkę, obraną cukinię.  Smażymy, aż  warzyw zmiękną.
W bulionie gotujemy ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. Kiedy ziemniak zmięknie do bulionu dodajemy obsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki i gotujemy przez 5 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładko. Do zupy kremu dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

#pudliszki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz